Becker radio PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Eric Leijten   
vrijdag, 06 januari 2017 19:02

In de SL kon bij de bestelling gekozen worden voor tal van radio's. In die tijd (bij introductie van de 107) niet altijd even normaal dat er sprake was van stereo of van een cassette speler, dat waren behoorlijke luxe extra uitvoeringen die je nog niet vaak zag. Zo getuigen de onderstaande folderpagina's waarbij de mono uitvoeringen net zo werden aangeprezen als de luxe stereo uitvoeringen. Tegenwoordig heel normaal om stereo te verwachten zonder dat het een keuze is, maar toen lag dat anders. Natuurlijk was deze luxe erg passend wanneer je kon kiezen voor een luxe auto zoals de SL. Bovendien zag je dat er heel veel Becker radio's werden gekozen en geïnstalleerd, voor die tijd een premium merk autoradio. Door zijn goede bereik prima om mee te reizen in de bergen, altijd ontvangst!

Folder Becker uit 1972 stereoFolder Becker uit 1972

Er waren verschillende uitvoeringen van de Becker radio's, zo had je bijvoorbeeld de Monza, Europa, Grand Prix of Mexico. De cassette spelers waren verkrijgbaar in de radio, als aparte unit onder het dashboard of als DIN uitvoering zonder radio.

Voor Mercedes voortuigen was het speciale pin-strips design bestemd, fijne horizontale lijnen op het front van de radio die paste bij het design van de auto. De Grand Prix uitvoering was de meest luxe, zoals bovenstaande verkoopfolder uit Philadelphia ook verklapt.

 

Historie Becker - SL

Vaak zie je oldtimers die in de loop der jaren worden ontdaan van de oude originele radio's om vervangen te worden door modernere. Soms omdat de oude gebreken gaat vertonen en soms omdat men iets moderners wilt. In beide gevallen zijn de oude radio's verdwenen, maar duiken ze na tijden ergens uit een oude kast weer op. Deze echte klassiekers worden steeds zeldzamer. Voor mij aanleiding om al jaren naar de originele radio in mijn SL uit te kijken. Maar welke is de juiste voor mijn SL?

Het typeplaatje onder de motorkap verklapt dat er optie 519 in gemonteerd zou moeten zitten. Dat is de Grand Prix Stereo, dus niet de mono uitvoering en daarom al een stuk zeldzamer. Verder gaat het om de export versie, omdat deze SL oorspronkelijk uit Californië komt. De export versie heeft een FM bereik tot 106 i.p.v. tot 103. Daarnaast heeft de export versie verklarende teksten in het Engels op het frontpaneel. Hieronder een foto van de juiste versie. Deze heeft ook een automatische zenderzoek functie. Wat niet te zien is op de foto is dat de radio is uitgerust met een separate amplifier. Dit is een losse unit met eindtransistoren waarop de luidsprekers worden aangesloten. Deze is verbonden door de grijze kabel die op de onderstaande foto is te zien.

Becker Grand Prix Stereo (export version)

Er zijn nu ondernemers die zich hebben gespecialiseerd in het opknappen en weer verkopen van oldtimer radio's. Bij de luxere radio's uit die tijd is het nu mogelijk om ook een ipod aansluiting te realiseren via de aansluiting aan de achterzijde. Ook zie je dit worden aangeboden die dan in de radio wordt gemaakt. Het aanbod van de radio's hangt natuurlijk af van de beschikbaarheid van het gebruikte materiaal. Wanneer dat niet of lastig is te vinden, zal het aanbod van dit soort bedrijven ook minder zijn. Helaas is de radio die ik zoek bij dit soort bedrijven niet voorradig, al jaren niet!

 

Het exemplaar voor mijn SL

Uiteindelijk heb ik een exemplaar kunnen vinden, deze werd op eBay aangeboden voor een bedrag wat voor mij niet acceptabel was. Zeker wanneer de unit werd aangeboden als 'restauration project' waarbij de verkoper aangaf geen idee te hebben wat er wel en niet functioneert. Na een aantal malen bieden was het blijkbaar zover dat de verkoper mij een tegenbod kon doen. Ik heb dat geaccepteerd in de wetenschap dat er nog verzendkosten (uit Californië) bij komen alsmede inklaringskosten van de douane (samen goed voor bijna 200 euro!).

Een aantal weken later werd de radio bezorgd, hij zag er nog prima uit. Helaas waren de bedieningsknoppen wel beschadigd en was de draaiknop voor bas/treble helemaal vast komen te zitten. Het belangrijkste is de controle van de radio, werkt alles wel goed? Na het aansluiten bleek dat niet het geval te zijn. Dat risico zit er natuurlijk altijd in, het is immers een radio uit 1972 waar intussen van alles mis mee kan zijn. Natuurlijk was ik al een beetje op zoek naar adressen voor reparatie van deze radio's. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt en contact gezocht met Fred. Op zijn site laat hij zien dat hij jarenlange ervaring heeft met reparatie van dit soort radio's en kon mij vertellen dat hij de meeste radio's zo aan de praat heeft. Na toezenden van de radio kon hij mij de andere dag melden dat het met de reparatie inderdaad meeviel. De vastzittende bas/treble had hij alweer los gekregen, de radio functioneerde ook alweer. Tientjeswerk. Op mijn verzoek heeft hij ook de knoppen vernieuwd (voor originele natuurlijk) en een ipod aansluiting verzorgt die op de originele plug (bestemd voor cassettedek) past. Op deze manier heb je toch de mogelijkheid om in het dashboard kastje een ipod o.i.d. weg te leggen.

Becker Grand Prix Stereo gemonteerd!

Bij ontvangst van het pakketje van de retourzending goed te zien dat de gevraagde onderdelen er allemaal bij zitten, maar het gaat natuurlijk zeker om de functionaliteit. Gelijk aangesloten en getest, alles werkt weer perfect. Ook de ipod aansluiting functioneert goed. Wat een geluid voor zo'n oud beestje, daar doen zelfs veel moderne radio's voor onder!

De montage kan dus worden afgemaakt. Het bevestigen van de radio werkt op een heel andere manier dan moderne radio's. Moderne radio's schuif je in een bijgeleverde 'sleeve'  die je voor de montage in de DIN sparing moet plaatsen. Dat werkt bij deze radio anders, de knoppen en het frontje moeten er eerst worden afgenomen. Wanneer de radio in de dashboard opening is geplaatst, wordt de radio met twee losse stalen beugels bevestigd. Nadat de radio vastzit, wordt het frontpaneel en de knoppen er weer op gemonteerd. Omdat deze beugels losse onderdelen zijn, is het van belang wanneer je een originele radio zoekt dat deze ook meegeleverd worden. Zonder kan je de radio niet monteren! Een ander punt van aandacht zijn de aansluitingen voor de twee speakers, deze worden op de losse amplifier aangesloten met vintage 'Becker stekkers'. Deze heb je dus ook nodig om de radio te kunnen installeren. Origineel lastig te verkrijgen, maar gelukkig zijn er retro producties die functioneel gelijkwaardig zijn.

Laatst aangepast op zaterdag, 14 januari 2017 20:34
 
Dutch English French German Italian Spanish
Home Becker

Is deze informatie waardevol? Kan het beter? Suggesties?


Teken het gastenboek!

Welkom!

De inhoud van deze site is voor het laatst aangepast op woensdag 15 augustus 2018, 11:27.
We hebben 12 gasten online

Het resultaat

d

Free template 'Colorfall' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!